Vyniká svými léčivými účinky, má využití v kuchyni a navíc skvěle chutná. Řeč je o Hlívě ústřičné (Pleurotus ostreatus). Houba, která svými léčivými účinky patří mezi nejznámější v Evropě. Vyskytuje se hojně i v našich lesích na kmenech a větvích listnatých stromů nejčastěji na podzim. Obsahuje řadu biologických látek s maximem pozitivních účinku na lidské tělo.
Co tedy Hlíva obsahuje?
Velmi cennými látkami jsou zejména 1,3 a 1,6 betaglukany, ty podporují činnost bílých krvinek zodpovědných za rozpoznání a likvidaci bakterií a virů, dokonce i poškozených buněk v našem těle. Díky ním náš imunitní systém pracuje na plné obrátky. Pomáhají i v boji proti kvasinkovému onemocnění, které je v naší populaci velmi časté.
Další důležitou složkou hlívy je lovastatin, ten snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi LDL. Lovastatin působí tedy preventivně v boji proti ateroskleróze a chorobách srdce a cév.
Do třetice je cennou složkou hlívy pleurotin, který se svými účinky podobá přírodním antibiotikům, a také svými účinky působí pozitivně při tvorbě krevních sraženin.
Je hlíva dostupná?
Hlíva je velmi žádanou potravinou, doplňkem stravy pro všechny věkové kategorie. Pomáhá preventivně před kardiovaskulárním onemocněním, snižuje krevní tlak, má antioxidační účinky, pomáhá při kožních poruchách, pomáhá při vleklém akné, při léčbě bradavic a svědění kůže. Váže na sebe těžké kovy z potravy a následně je vylučuje z těla. Vláknina z hlívy slouží jako přírodní probiotikum. Má tedy pro lidský organismus samé pozitivní přínosy.
Hlíva ústřičná se snad pěstuje, lze ji snad pěstovat i doma na zahrádce. Pokud ale nemáte možnosti, nebo jen čas, můžete v lékárně zakoupit již hotové kapsle jako doplněk stravy. Kvalitní kapsle by měli obsahovat celou nasušenou houbu, ne jen některou část, zajistíte si tak příjem všech důležitých látek.